Kuinka aloittaa lukeminen uudestaan?

 Kuinka kiinnostut lukemisesta uudestaan? 

Olen aivan liian monta kertaa kuullut tarinan yläkoululaisesta, joka oli alakoulussa kunnon lukutoukka. Tai vaikka lukiolaisesta joka yläkoulussa oli, ikä ei ole olennaista, tarina on sama. Kun ikää kertyi, kiinnostus kirjoihin latistui, lähikirjaston kaikki opukset oli selattu läpi ja lopulta tiktok tai muu sosiaalinen media vei viimeisenkin toivon. Mutta minä olen ollut tässä tilanteessa ja selvisin siitä!

"Mutta ei mun keskittymiskyky enää vaan riitä!" saatat sanoa, sinä joka tunnistat itsesi. 

Mutta kyllä sinulle on toivoa. Jos vain kaipaat sitä tunnetta, että kirja imaisee mukaansa ja ajanataju katoaa, tai sitä tunnetta kun kirja on niin hyvä että unohtaa lukevansa, nämä vinkit auttavat sinut takaisin kirjojen ääreen.



 1. Älä edes yritä löytää lukemista kirjastosta paikan päältä! 

Samat tutut fanatasia- sci-fi- ja nuortenkirjallisuushyllyt on selattu läpi jo monta vuotta sitten. Yhden kirjaston valikoimasta ei välttämättä löydy mitään uutta, mitään kiinnostavaa tai mitään englanninkielistä. Mikäli olet kuitenkin kirjastossa ilman ajatusta siitä, mitä olet etsimässä, kysy rohkeasti kirjastonhoitajalta. He tietävät mitä suositella.
    Lukemista löytää helpommin ja varmemmin netistä (esimerkiksi Lukemosta, jonne löytyy linkki blogin etusivulta) ja somesta. Sitten teosta voi hakea kirjaston sivuilta ja varata lähikirjastoon. Kun varaus saapuu kirjastoon, tekstiviesti kilahtaa puhelimeen ja vain varaaja voi sen lainata (kuuden päivän ajan!)




  2. Älä edes yritä luopua somesta kokonaan! 

Sosiaalisessa mediassa on paljon lukijoiden yhteisöjä. Kirjoihin ja lukemiseen keskittyvällä sisällöllä on omia nimityksiään eri alustoilla. Esimerkiksi "booktube" Youtubessa ja "booktok" Tiktokissa. Älä kuitenkaan jää jumiin lukemisen etsimisvaiheeseen, vaan kokeile rohkeasti jotain mikä kuulostaa kivalta. Hyvä paikka löytää suosituksia on vaikka tämän blogin #kirjavinkkaus tägin alta. Tägäsin tämäkin tekstin sillä, niin löytyy helpommin.


 3. Älä edes yritä lukea mitään raskasta tai jotain mikä ei oikeasti kiinnosta sinua! 

Mikäli olet/olit "kaikkiruokainen" lukutuokka, kannattaa aloittaa lukeminen koukuttavista YA-romansseista, dekkareista, jännityksestä ja low fantasystä. High fantasy, pitkäveteiset tunteelliset kirjat ja klassikot ovat paksuja ja liian hitaasti eteneviä. Niiden kieli on monimutkaista ja tarvitsee paljon keskittymiskykyä.
    Vanhat suosikkisi eivät välttämättä kiinnosta sinua enää. Hyväksy se ja etsi uusia juttuja. Kokeile rohkeasti. Ei tarvitse sitoutua mihinkään. Jos joku juttu ei toimi, älä kiduta itseäsi vaan jätä se kesken ja lähde uusia lukukokemuksia kohti. 

 4. Tutustu fanifiktion maailmaan! 

Fanifiktio on hyvä keino päästä takaisin lukemisen maailmaan vanhojen lempi kirjasarjojesi kautta. Mikäli olet lukenut esimerkiksi Harry Potteria tai Soturikissoja, niistä on varmasti loputtomasti fanien kirjoittamaa materiaalia netissä sivustoilla kuten Wattpad, Ao3 ja fanfiction.net. Ne ovat yleensä tehty fanien suosikkihahmojen pohjalta, ovat lyhyempiä ja helppolukuisempia kuin oikeat kirjat ja kevyempiä ja viihteellisempiä myös.

 5. Älä anna kännykkäriippuvuuden estää sinua! 

Kännykkäriippuvuus rajoittaa paljon muutakin tekemistä kuin lukuharrastusta. Se vie pois unesta, koulusta ja kaverisuhteista. Jos huomaat, että puhelin päätyy käteesi ilman että edes ajattelet sitä, tai ruutuaika on reilusti yli kuusi tuntia joka päivä, ongelmasi ovat paljon laajempia. 
    Aseta itsellesi pieniä tavoitteita, etsi lisää vinkkejä netistä, aseta ruutuaika laitteellesi ja laita puhelin piiloon kun aiot mennä nukkumaan. Addiktoivista sovelluksista voi kokeilla luopua määräajaksi. 

 6: Älä luovuta! 


Minä tein sen, kaverini teki sen, opettajani teki sen, vanhempani teki sen, naapurin Erkki teki sen. Lopulta sinäkin teet sen, jos vain huvittaa.

Kommentit