Tekoja NYT! Maailmanpelastajan käsikirja (Kirjavinkkaus)

 

 Tekoja NYT! Maailmanpelastajan käsikirja 

Viime vuonna 2020 julkaistiin muutamiakin nuorille suunnattuja tietokirjoja ilmastonmuutoksesta. Se, jonka minä päätin kirjastosta varata oli Silja Annilan, Sanna Pekkosen ja Kaisa Uusitalon "Tekoja NYT! Maailmanpelastajan käsikirja"  Kirja itse kuvailee olevansa "Ensiapukirja akuuttiin maailmantuskaan kaikille, joita huonot uutiset ahdistavat" Vaikka en (enää) koe suuria ahdistuksen tunteita maailman tolasta, olen kuitenkin suuresti kiinnostunut vaikuttamisesta ja etsin aktiivisesti eri keinoja vaikuttaa ja tehdä omasta arjestani ja käyttäytymisestäni ympäristöystävällisempää, yleisesti ottaen ystävällisempää, avoimempaa ja vastuullisempaa. Siksi siis koin että kirjan aihe oli minulle tärkeä ja vaikuttamiseen liittyvät ongelmat samaistuttavia.

 


 

Ensimmäisinä postitiivisina yllätyksinä minulle tuli aihealueen laajuus ja aikuiset, jotka kirjan kirjoittamisen ja faktojen taustalla olivat. Olin täysin valmistautunut heiluttelemaan uno reverse cardia päin aikuisia, jotka väittävät ilmastonmuutoksen torjumisen ja ihmisoikeuksien toteutumisen olevan ainoastaan tuoreimpien sukupolvien harteilla. Sen sijaan kirjassa oli monien nuorten vaikuttajien, somettajien, koomikkojen ja poliitikkojen haastatteluja. Kirjailijat ovat myös itse paljon esillä suomalaisessa mediassa (esim. Ylellä) vaikka tässä kirjassa toivatkin enemmän esille muiden vaikuttajien tarinoita.

Aihealue oli tosiaankin mukavan laaja ja kattoi niin ilmastonmuutoksen tärkeimmät osa-alueet kuin ihmisoikeudet aina feminismistä vammaisuuteen ja sukupuolivähemmistöihin. Näiden kahden osion lisäksi kirjan lopussa oli myös lyhyempi, pelkälle yhteiskunnassa vaikuttamiselle ja rakentavalle keskustelulle omistettu osio. Jokaisella osiolla oli oma värimaailmansa, jotka ovat itse asiassa nähtävissä kirjan kannessa. Pinkki ja keltainen ihmisoikeuksien osiolle, vihreä (obviusly) ilmastonmuutokselle ja oranssi vaikuttamiselle. 

 Miksi sinun pitäisi lukea tämä kirja 

Tämähän on tällä kertaa siis kirjavinkkaus, joten aiompa nyt kertoa miksi sinun, somettajan, aktivistinalun, peruslukijan tai jonkun ihan  taviksen pitäisi kiinnostua tästä kirjasta.

Faktatiedot nopeasti koulutyötä varten löytyvät helposti tästä kirjasta. Opettajat arvostavat aina kun lähteenä ei ole pelkkä wikipedia ja ihan oikean kirjan käyttäminen on takuuvarmaa bonusta. Heti kirjan alussa on selkeä hakemisto, josta löytyy aiheet sekä haastattelut. Kirjan lopussa on vielä listattuna kaikki lähteet. Kirjaa varten on kerätty tietoa 35 asiantuntijalta ja haastateltu 18 nuorta vaikuttajaa. Voit siis olla varma tiedon luotettavuudesta. Tekstit ovat todellä lyhyitä: Yhdellä sivulla on eri otsikoiden alla viidestä kuuteen tietoiskua. Tarvittavan tiedon löytäminen on siis erittäin helppoa. 

Vaikka kirja onkin lyhyt ja äärimmäisen ytimekäs, se ei missään vaiheessa oleta, että lukija olisi lukenut koko siihen astisen kirjan. Se kertoo jatkuvasti, miltä muulta kirjan sivulta voi löytää lisää asiaan liittyvää tietoa. 

 Löydä itsellesi sopivia keinoja parantaa maailmaa! Tämä kirja kertoo 58 maailmaa parantavasta teosta jotka liityvät politiikkaan, mielenterveyteen, ympäristöystävällisyyteen ja mielipiteen ilmaisemiseen. Niistä riittää sekä suuntaa etsivälle nuorelle että innostuneelle alakoululaiselle. 

Älä huku ilmastoahdistukseen, älä jää yksin ajatuksissasi. Kirja kertoo paljon eri keinoista ilmastoahdistuksen ja maailmatuskan torjumiseen. Lisäksi se antaa vinkkejä siihen, mitä tehdä jos perhe ei anna tukea ilmastoteoille tai jos on ainoa maailman parantamisesta välittävä ihminen kaveriporukassa. Viimeisessä osiossa käydään vielä läpi, miten esimerkiksi netissä kannattaa keskustella ja miten keskustella rakentavasti ja kunnioittavasti, vaikka toinen olisikin omasta mielestä ihan väärässä. 

Kevyttä luettavaa raskaista aiheista: Luin kirjan yhdellä istumalla lukuun ottamatta yhtä ruokataukoa. Jos haluaa nopeaa ja helposti sulatettavaa luettavaa vaikuttamisesta, kuuluu tämä opus ehdottomasti lukulistalle. Kirjassa on paljon Q&A sivuja jotka käyvät läpi eri aiheisiin liittyviä myyttejä "totta vai tarua" tyylisesti. Väitteisiin vastaamassa on joku aiheeseen erikoistunut ammattilainen. Helppoa siis tarkistaa esimerkiksi somessa vastaan tulleiden väitteiden todenperäisyys.

Laajenna tietämystäsi vielä lisää hyödyntämällä kirjan "Sukella syvemmälle" osiota, jotka vinkkaavat laajan kirjon monen mediaformaatin julkaisuja aiheeseen liittyen. Osa näistä fiktiivisistä tai faktoihin perustuneista kirjoista, elokuvista, sarjoista, podcasteistä ynnä muista oli minulle jo tuttuja, mutta ne joista en ollut vielä kuullut pistin heti muistiin.

 Haluan vielä kiittää kirjaa   

Haluan vielä kiittää kirjaa partion luonnonsuojelun ja erityisesti nuorisovaltuuston vaikuttamisen mainitsemisesta. Kuulun sekä paikalliseen nuorisovaltuustoon että partioon ja olin erittäin iloinen, että kirja mainitsi nämä kaksi keskeistä nuorten harrastusta. 

 

Kommentit

Suositut tekstit