Jos pidit tästä kirjasta, sinun täytyy lukea nämä suositukset

  Kotimaista luettavaa booktok kirjojen perusteella! 

Kaikkihan me tiedämme, että on tärkeää lukea kaikenlaista kirjallisuutta, eikö? Jos on jäänyt jumiin (alunperin) englanninkielisen YA-kirjallisuuden lumoihin, tai ei ole nostanut nenäänsä kotimaisista uutuuksista hetkeen, tämä lista on tehty juuri sinulle. Ennen kesän tuloa on hyvä laajentaa kirjamakua!

 Infernal Devices & Taikuri ja taskuvaras 

Infernal Devices of Cassandra Claren kirjoittama fantasia steampunk trilogia, jonka kirjat ovat järjestyksessä Clockwork Angel, Clockwork Prince ja Clockwork Princess. Tarinan päähenkilöt ovat varjometsästäjiä (eng. shadowhunters) jotka taistelevat demoneja vastaan 1880-luvun Lontoossa. Heidän tuorein uhkansa on armeija mekaanisia olentoja (eng. clockwork creatures) jotka näyttävät ihmisiltä, mutta ovat sisältä kuin kellojen koneisto.
    Päähenkilö Tessa Grey kidnapataan melkein heti kun hän astuu laivasta Lontoon maaperälle. Hänet pelastavat kaksi kaverusta: rettelöivä Will Herondale ja hänen kohtelias taisteluparinsa Jem Carstairs. Tessa joutuu kamppailemaan rakkauden kanssa, kun hän päätyy romanttisiin väleihin molempien miesten kanssa.

Anniina Mikaman Taikuri ja Taskuvaras on myös fantasia steampunk trilogia, joka puolestaan sijoittuu 1890-luvun Helsinkiin. Sama taijanomaisuus ja jännitys näkyy myös sen juonessa, ja olla kuin ollakkaan, pahiksena ovat tinasotamiehet, mekaaniset pahantekijät jotka ovat saapuneet tulevaisuudesta. 
    Päähenkilö on Mina, joka asuu kaduilla ja elää varastelemalla, kunnes tämän pelastaa lumava taikuri Tom. Mina ryhtyy Tomi avustajaksi taikashowssa, ja pian nuoret ihastuvat toisiinsa. Heidänkin rakkautensa välillä on kuitenkin yllättäviä esteitä.

On varmasti sanomattakin selvää, mitä kaikkea yhteistä kirjasarjoilla on. Olen varma, että toisen fanit rakastavat myös toista. 




 Felix Ever After & Amiraali 

Felix Ever After on Becky Albertallin lahja transyhteisölle. Se kertoo Felixistä, nuoresta transmiehestä, joka haluaa epätoivoisesti tuntea rakkautta toista ihmistä kohtaan. Felixin tarina alkaa kun hänen entinen nimensä ja lapsuudenkuvia julkistetaan netissä anonyymisti. Suunnitellessaan kostoa Felix kohtaa kuitenkin odottamattomia käänteitä, uusia puolia identiteetistään ja ensirakkauden. 

Amiraali on Mila Teräksen kirjoittama tarina transnuoresta Niilosta, joka kamppaille adrogyynisen (miehisen mutta samaan aikaan naisellisen) identiteettinsä kanssa. Kirjan aikana hän kokee ensirakkauden ilot sekä surut ja käy läpi ensiaskeleet identiteettinsä ilmaisuun. Pikkukylä Suomessa ei ole paras paikka sateenkaarinuorille ilmaista itseään, mutta Niilon kaverit pitävät hänen puoliaan.

Taaskaan minun ei tarvitse varmaan osoittaa, mitä yhteistä näillä sydäntä lämmittävillä coming of age -kirjoilla on ja miksi molemmat saattaisivat vedota samaan yleisöön.


 Percy Jackson & Sammon vartijat 

Percy Jackson on Rick Riordanin vauhdikas lasten- ja nuortenkirjasarja, joka pohjautuu Kreikkalaiseen mytologiaan. Päähenkilö Percy Jackson ei ole koskaan oikein pärjännyt koulussa lukihäiriön ja ADHD:n takia. Asiat alkavat kääntyä hurjempaan suuntaan kun hänen opettajansa yrittää tappaa hänet, epäonnistuu ja lentää ulos ikkunasta. Käy ilmi että Percy on merenjumala Poseidonin lapsi ja puolijumala. Hän pääsee puoliveristen leirille, jossa hän tapaa parhaat ystävänsä Groverin ja Annabethin. Tai no, Groverin hän oli tuntenut jo kouluvuoden ajan, mutta hänellä ei ollut ollut hajuakaan että tämä oli satyyri. Annabeth puolestaan on Ateenan lapsi. 
    Kolmikko lähtee pitkälle matkalle ratkaisemaan jumalte riitoja ja pelastamaan Percyn äidin alamaailmasta.

Sammon vartijat on Timo Parvelan Trilogia joka jatkaa siitä mihin Kalevala jäi. Päähenkilö Ahti, paras kaveri Ilmari ja sisko Anni saavat tietää olevansa sammon vartijoiden perillisiä heidän isiensä kadottua kalareissulle. Pohjolan mahti on kasvamassa ja Louhi haluaa kerätä mahtiesineen palaset takaisin kokoon, joten maaginen kannel ja Väinämöisen miekka matkassaan. 
    Kolmikko lähtee pitkälle matkalle pelastamaan maailman kohtalon.

Kirjasarjat sopivat helposti samaan muottiin, mutta mytologiat ovat eri. Lisäksi sarjoissa on ehkä yksiä siisteimmistä miekan nimistä: Tuliterä ja Ristiaallokko!


 Six of Crows & Roistoakatemia 

Six of Crows duologia on tarina joka sijoittuu Leigh Bardugon laajempaan fantasiamaailmaan. Sen päähenkilöitä ovat nuori rikollisnero Kaz Brekker ja hänen tiiminsä: tarkka-apuja Jesper Fahey, vakooja Inej Ghafa, kemisti ja pommien rakentaja Wylan Van Eck, grishasoturi (taikavoimat omaava henkilö) Nina Zenik ja tämän ex-poikaystävä ja porukan kanssa vastentahtoisesti toimiva Matthias Helvar. 
    Kaz ja tämän jengi lähtevät kotikaupungistaan toteuttamaan kunnianhimoisinta juonta mitä Kaz on koskaan pistänyt kasaan. He aikovat kaapata maagisen huumeen valmistajan Mathhias Helvarin kotimaan jäähovista (eng. ice court) joka on yksi maailman vaikeimmista paikoista murtautua.

Tuula Vuorman Roistoakatemia-sarja kertoo Roi Hopposesta, joka on aina halunnut olla poliisi. Erehdyksissään hän päätyy kuitenkin opiskelemaan roistoakatemiaan, salaiseen kouluun jossa nuorille rikollisille opetetaan kelmeilyn ja varkauksien taitoja. Roi päättää jäädä akatemiaan ja tuhota sen sisältä käsin, mutta päätyykin aika pulaan saadessaan akatemiasta sydänystäviä. 
    Viitat heiluvat ja miekat kalisevat kuvitteellisessa Angedelin maassa, jonne tapahtumat sijoittuvat. 

Jännittävät tarinat moraalisesti harmaista hahmoista ovat hyvin samantuntuisia maailmaltaan ja jännittävältä juoneltaan. Rakenteellisesti Sic of Crows sarja etenee ehkä hitusen nopeammin, onhan Roistoakatemia -sarjassa myös tuplasti kirjoja.








Kommentit

Suositut tekstit