Mitä J.K.Rowling on niin vihattu?

  Miksi Harry Potter fanit vihaavat J.K.Rowlingia?


Joanne Rowling, britannialainen kirjailija joka kirjoitti maailman myydyimmän kirjasarjan Harry Potterin ja valloitti yli viidensadan miljoonan lukijan sydämen. Hänen kirjojensa suursuosio poiki kahdeksan menestyselokuvaa, spin-off kirjoja, broadway tuotannon ja kattavan omaisuuden. J.K Rowlingin eläke näytti turvatulta. Miksi häntä palvoneet fanit käänsivät silmänräpäyksessä selkänsä hänelle? Mitä tapahtui? Twitter-kohun keskelle jäänyt kirjailija menetti alkuperäisen yleisönsä lähes kokonaan. Miten hänen faninsa onnistuivat täysin eriyttämään teoksen tekijästä? Mitä tapahtuu kun kirjailijan vaikutus ei ole enää samassa linjassa hänen omien tavoitteidensa kanssa?



Kuka on Joanne Rowling?

Joanne Rowling on 56-vuotias brittiläinen mielipidevaikuttaja.

Hän on kirjailija joka kirjoitti Harry Potter -kirjasarjan, maailman myydyimmän kirjasarjan. 

Rowling on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja kunniamainintoja kuten Hans Christian Andersen -palkinnon.

Harry Potter kirjasarja on käännetty 73 eri kielelle ja sen pohjalta on tehty kahdeksan menestyselokuvaa ja spin-off kirjoja. 

Rowling on kirjoittanut myös vähemmän tunnettuja kirjoja taiteilijanimellä Robert Galbraith.

Harry Potterin vaikutus

Rowlingin luoma Harry Potter on yksi aikamme tunnetuimmista hahmoista. Erityisesti milleniaalien sukupolveen Harry Potter jätti lähtemättömän jäljen. Anthony Gierzynskin tekemän tutkimuksen mukaan Rowlingin kirja vaikutti sen lukijoiden poliittisiin mielipiteisiin: Fanit ovat avoimempia monenlaisia ihmisiä kohtaan, poliittisesti aktiivisempia ja todennäköisesti vastustavat kuolemantuomiota ja sekä muuta väkivaltaa. Hän kirjoitti tutkimuksistaan kirjan: Harry Potter and the Millennials.

Rowlingin tekstistä on helppo löytää vertauskuvia todellisen maailman ongelmiin ja kirjojen pohjalta tehtyjen elokuvien kautta Rowling on saavuttanut vielä suuremman yleisön sanomalleen. Sanomalle, joka sanoo: Ennakkoluulot haisevat ja avoimuus erilaisuutta kohtaan on rikkautta!

Rowling ja lasten oikeudet

Harry Potterin jälkeen Rowling kirjoitti monia spin-off kirjoja, joista tunnetuimpia ovat kolme lyhyttä Harry Potterin maailmaan sopivaa kirjaa; Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, Huispaus kautta aikojen ja Siuntio Silosäkeen tarinat. 

   Kirjojen tuotot lahjoitettiin Rowlingin hyväntekeväisyysjärjestölle Lumokselle, joka auttaa lapsia huonoissa lastenkodeissa. Tarinan mukaan vuonna 2004 Rowling näki lehdessä kuvan orpolapsesta, jota pidettiin häkkiä muistuttavassa sängyssä. Hän ei saanut kuvaa pois mielestään. Vuonna 2005 hän perusti järjestön, jonka nimi muutettiin myöhemmin Lumokseksi hänen kirjoissaan nähdyn loitsun mukaan.

Harry Potter kirjoille on tehty myös suoraa jatkoa, nimittäin näytelmä nimeltään Kirottu lapsi. Kirotussa lapsessa seikkailevat Harry Potterin ja Draco Malfoyn lapset, Albus Potter ja Scorpius Malfoy. Näytelmän juonta on haukuttu, mutta monien mielestä paikan päällä nähtynä sen hienot efektit paikkaavat ongelmat.

Rowlingin Twitter-paljastukset

Kirjojen julkaisun jälkeen Rowling on ollut aktiivinen erityisesti twitterissä, jossa hän on julkistanut monia yllättäviäkin faktoja liittyen kirjoihin. Vuonna 2007 hän kertoi fanitapahtumassa Harry Potter kirjoissa esiintyvän rehtori Albus Dumbledoren olevan homoseksuaalinen. Ei voi kuitenkaan väittää, että tämä tulisi ilmi pelkästään kirjojen lukemisesta. 


   Mahdollisuuksia asian esille tuomiselle on ollut monia: Harry Potter kirjojen ja spin-off kirjojen pohjalta ollaan tekemässä myös toinen elokuvasarja, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Jo kaksi elokuvaa on julkaistu. 

 Vastaanotto on ollut ristiriitaista: Monet fanit eivät näe, millä tavalla 1920-luvun New Yorkiin sijoittuvien elokuvien juoni liittyy Harry Potteriin ja epäilevät, että sarjaa tuotetaan pelkän rahan takia. Nuorempi Albus Dumbledore on elokuvissa merkittävässä roolissa, mutta mitään todistetta hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan ei oltu nähty ennen vuotta 2022, jolloin uusimman Ihmeotukset ja niiden olnpaikat elokuvan traileri sisälsi Dumbledoren rakkaudentunnustuksen Grindewaldille.

J.K Rowling on kertonut twitterissä myös kuinka hänen mielessään Hermione Granger (yksi hänen kirjojensa päähahmoista) ei ollut varsinaisesti valkoihoinen. Hermione kuitenkin esitettiin valkoihoisena kaikessa virallisessa Harry Potter -materiaalissa aina vuoteen 2016 asti, jolloin tummaihoinen Noma Dumezweni astui Hermionen rooliin aiemmin mainitussa spin-off näytelmässä Kirottu Lapsi. 

Twitter-kohu

Pelkästään J.K Rowlingin ontuva yritys sisällyttää hlbt-yhteisön jäseniä hänen työhönsä ei todellakaan riittänyt kääntämään miljoonayleisöä häntä vastaan. Pitkän aikaa tilanne oli päinvastoin, ja fanit kunnioittivat Rowlingin luomaa hyväksyvää ilmapiiriä. Se kupla puhkesi kuitenkin vuonna 2020 hänen transfobisten twiittiensä jälkeen. 

   Twiitissään Rowling sanoi, että hän tukee ja rakastaa transsukupuolisia ihmisiä kunhan nämä eivät vaaranna perinteisiä näkemyksiä ihmisen biologiasta ja sukupuolesta. Hänen mukaansa nämä vanhahtavat normit tulisi säilyttää, koska muuten käsitykset homo- ja heteroseksuaalisuudesta romahtavat.

   Hän siis väittää, että transihmisten oikeuksien puolesta taistelevat aktivistit jollain lailla vaarantavat enemmistössä olevien ihmisten oikeutta keskustella kokemuksistaan ja määritellä seksuaalisuutensa. Todellisuudessa minkään vähemmistön oikeudet eivät uhkaa enemmistön oikeuksia. Ei ole transihmisten tukemista, että ajaa heitä ahtaalle suojellakseen omia etuoikeuksiaan. Transsukupuolisten oikeudet eivät uhkaa niiden oikeuksia, jotka kokevat syntymässä määritellyn sukupuolen siksi oikeaksi. 

   Joanne Rowling siis harjoittaa feminismiä (sukupuolten välistä tasa-arvoa kannattava aate) jättämällä transnaiset tämän feminismin ulkopuolelle. Tälle on olemassa termikin: TERF eli trans exclusionary radical feminist. Hänen toimintansa huonontaa kaikkien transsukupuolisten ihmisten asemaa, ei ainoastaan transnaisten vaan transmiesten ja muunsukupuolisten ihmisten myös.

Useat Harry Potter elokuvissa esiintyneet näyttelijät kuten Daniel Radcliffe ovat ilmaisseet vastustavansa Rowlingin tekoja.

Osoite-kohu

   Viimeisin kohu jossa Rowling oli osana sai alkunsa kun transoikeuksien puolesta taistelevat aktivistit ottivat kuvan Rowlingin talon edessä näyttäen selkeästi osoitteen. Rowlingin kannattajat riensivät heti puolustamaan tätä, täysin tietämättömiä siitä, että Rowlingin asunto on ollut osa Harry Potter -teemaista opastettua kierrosta ja osoite täten tiedossa jokaiselle lomailevalle Harry Potter fanille. 

   Selkkaus todisti sen, miten suurin osa Rowlingin fanikunnasta seuraa hänen vaikuttamistaan sen takia, että hän antaa tukensa transfobialle, ei sen takia, että he rakastaisivat Rowlingin kirjoja tai niiden pohjalta tehtyjä tuotoksia. 

   Rowling on twitter-kohujen jälkeen joutunut tekemään paljon työtä puolustaakseen itseään ja mielipiteitään. Hän ei kuitenkaan onnistunut pyytämään vilpittömästi anteeksi ihmisiltä joita hänen toimintansa luokkasi, koska hänen mielipiteensä eivät ole muuttuneet.

Rowlingiin kohdistuva viha

Vuoden 2020 aikana Potter-fanit kiehuivat. Myös ne, jotka kasvoivat lapsesta asti Rowlingin tekemän työn keskellä joutuivat hyväksymään sen, ettei hän ollut niin avomielinen kuin mitä hänen omat kirjansa opettivat olemaan. Tänä päivänä on kaksi eri asiaa sanoa pitävänsä Harry Potterista ja sanoa pitävänsä J.K Rowlingista. Kyseessä on ainutlaatuinen tapaus, jossa henkilö itsessään eriytettiin täysin hänen tekemästään mielipidevaikutuksesta. Käytännössä Rowling kasvatti kokonaisen sukupolven vastustamaan häntä itseään.

   J.K Rowling tosiaankin kirjoitti Harry Potterin, mutta se mitä tapahtui sen jälkeen, ei ollut enää hänen käsissään. Niin suuri määrä faneja kirjoitti niin suuren määrän omia tarinoitaan hänen maailmansa pohjalta. Niin valtava määrä faneja keksi niin valtavan määrän teorioita ja omia tulkintoja hänen tekstinsä pohjalta. Niin käsittämätön määrä faneja piirsi niin käsittämättömän määrän taidetta hänen hahmojensa pohjalta, kaikki heidän oman näkemyksensä kautta. Rowling omistaa enää murto-osan siitä materiaalista, josta Harry Potter koostuu. Hänen kirjansa olivat pieni tönäisy, joka laukaisi loputtoman dominoefektin. Hän ei voi kontrolloida dominoiden kulkua niihin suuntiin, jotka eivät häntä miellytä.

Ne joille Harry Potter oli ollut osa elämää jo kymmenien vuosien ajan tunsivat olonsa jopa petetyksi. Yhteisö kuitenkin käänsi tilanteen osittain huumoriksi, sanoen että kotitonttu Dobby oli itse asiassa kirjoittanut kirjasarjan. 

  Osa ihmisistä kuitenkin päätti jättää Harry Potterin taakseen ja uudet elokuvat näkemättä, jotta J.K Rolwingille ei ohjautuisi enää yhtään rahaa tukemaan hänen vihapuhettaan.

Harry Potter fanit rakastavat kirjoja edelleen

Kun Rowlingin maine oli todellakin pilalla hänen faniensa silmissä, pystyivät he palaamaan Harry Potterin ja sen sanoman pariin uudella kriittisellä näkökulmalla. Ihmiset alkoivat pilkkaamaan sitä, miten Rowling teki paljastuksia Harry Potter hahmoista jälkikäteen, eivätkä hänen kirjansa ja elokuvansa pidä sisällään mitään todellista representaatiota.

   Yksi ihminen joka luki Harry Potter kirjat aikuisiässä kriittisestä näkökulmasta oli Mike Shubert. Hän perusti podcastin ja antoi sille nimeksi Potterless, mukaillen Pottermore sivuston nimeä, jolle sittemmin annettiin uusi nimi; Wizarding World. Twitter kohujen jälkeen hän käsitteli podcastissaan fanien tekemää Harry Potter sisältöä, kuten näytelmä A Very Potter Musical ja nukketeatterisarjaa Potter Puppet Pals, jotka kumpikin parodioivat Rowlingin työtä. Kun hän äänitti jaksoja käsitellen J.K Rowlingin tekemää materiaalia, hän lahjoitti jakson tulot transsukupuolisten oikeuksia ajaviin hyväntekeväisyyskohteisiin. 

Kirje minulta J.K.Rowlingille

Arvoisa Joanne Rowling,

   olen jo ensimmäisestä koululuokasta asti ollut Harry Potter kirjojenne suuri fani. Ne innostivat minut lukuharrastukseen ja myöhemmin myös kirjoittamaan. Luomasi maailma ja hahmot ovat olleet minulle tärkeitä, jos ei nyt ihan elämän tarkoitus, niin ainakin lapsuuden pakkomielle.

   Et ehkä ole diktaattori tai rikollinen, mutta tekosi ovat silti aiheuttaneet paljon harmia. Olet luonut avoimen tilan transfoobisille ihmisille levittää vihaa ja ennakkoluulojaan.

   Silloin kun sinä julkaisit twiitit jossa väitit että transsukupuoliset ihmiset ovat uhka sinun asemallesi, olit väärässä. Tänä päivänä, olet oikeassa, mutta eri tavalla kuin olisit osannut arvatakaan. Miljoonat fanit ovat hylänneet sinut.

   Haluaisin nyt kysyä, kenelle sinä luulet Harry potterin kuuluvan, sinulle, vai meille? Kumpi sen tosiaan omistaa? Se joka omistaa tekijänoikeudet? Vai ne, joiden oikeuksia sinä yrität rajoittaa suojellaksesi omaa asemaasi?

   Tätä voimme miettiä. 

Terveisin, Storytaimi.


Kommentit

Suositut tekstit