PARAS nuortenkirja vuodelta 2020

  Salla Simukan "Lukitut" 

- kirja-arvostelu 



Olin jo ennen kirjan lukemista kuullut paljon hyvää Salla Simukan kirjoista, mutta juuri englannikielisestä kirjallisuudeta innostuneena en tarttunut vielä yhteenkään. KUNNES... kouluvuoden lopulla rakas äidinkielenopettajani esitteli minulle Nuori Aleksis lukuraadin, joka lukee vuosittain edellisenä vuonna julkaistuja nuortenkirjoja ja myöntää parhaalle kirjalle lukupalkinnon. Raatiin osallistumisen ehtona oli viidentoista kirjan lukeminen, ja palkintona voittajakirja jokaiselle. Olin ilman muuta valmis osallistumaan, ja tämä oli kirja joka oli listalta mielestäni ylivoimaisesti paras. Harmi kyllä, Lukitut ei voittanut koko raadin silmissä, vaan palkinto myönnettiin (sen hyvin ansainneelle) "Rikki revityt" kirjalle.


Salla Simukan Lukitut on YA-romaani viidestä teinistä, jotka lukitaan muiden nuorten kanssa vankilaan perusteena rikokset, jotka he todennäköisyyslaskelmien mukaan tulevat tekemään tulevaisuudessa.

Jo parikymmentä ensimmäistä sivua luettuani osasin tavallaan arvata, että valitsisin tämän kirjan voittajaksi. Lukitut oli koukuttava lukukokemus alusta loppuun. Vaikka kirjan asetelma on vähintäänkin erikoinen, ovat tapahtumat realistisia ja henkilöhahmot uskottavia.

Ensimmäisenä kirjasta tulee mieleen vuoden 2002 elokuva Minority Report, josta kirja on saanut selkeää inspiraatiota. Kirja myös itse tunnustaa yhteyden tavallaan metatekstin muodossa, kun hahmot päätyvät katsomaan elokuvaa vankilassa.

Hahmoista puheen ollen: Oli ihanaa että jo valmiiksi mielenkiintoisen YA-kirjan päähenkilöt ovat seksuaali-, sukupuoli- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia. On täyttä kuvitelmaa, että pelkästään enemmistöön kuuluvat valkoiset heteroseksuaaliset hahmot vetoavat suureen yleisöön. Samaistuin melkein jokaiseen viidestä päähahmosta, kaikkiin hieman eri syistä. Uskon että jokainen nuori lukija pystyy näkemään itsensä näiden kirjojen sivuilla.

Uskottavien ja samaistuttavien hahmojen tarinan käänteitä oli jännitävä seurata. Erityisesti Oliver, Johannes ja Meea löysivät itsestään täysin uusia puolia vankila-aikanaan.




 Juonipaljastuksia tästä eteenpäin!


  


Jo kirjan alusta asti tiedämme, että kirja päättyy jonkun kuolemaan. Lopetus ei todellakaan aiheuttanut pettymystä: Vegan kuolema oli hirvittävä tragedia, mutta melkein yhtä paljon yllätti ja satutti vankilan tapahtumien levittely sosiaaliseen mediaan. On todellista totta, ettei somessa nähty sisältö usein vastaa todellisuutta, mutta vankilan kauhujen romantisointi ja nuorten kuvaaminen ilman lupaa oli kammottava käänne. Kun vastuussa ollut yhtiö kieltäytyi pyytämästä anteeksi, oli se kuin kirsikka kakun päälle näiden nuorten tragediaan.

Tiivistettynä, Lukitut oli koukuttava, uskottava ja koskettava kirja. Se oli ihana lukukokemus ja loistava ensiesittely Salla Simukan kirjoille.

Kommentit

Suositut tekstit