Parhaat sarja- ja elokuva-adaptaatiot kirjasarjoista

 Parhaat sarja- ja elokuva-adaptaatiot kirjasarjoista 

Koska pian saapuva kesäloma on sarjojen ja elokuvien aikaa, päätin koota pienen listan parhaista kirja-adaptaatioista joita minä olen valkokankaalla nähnyt. Tälle listalle Percy Jackson, Harry Potter ja Varjometsästäjät eivät pääse, - ja syystä!


 Paras tunnelman saavuttaja -sarja: Surkeiden sattumusten sarja 

Surkeiden sattumusten sarja on kolmetoista kirjaa sisältävä synkkä lasten ja nuorten kirjasarja, jonka kirjoitti Daniel Handler salanimellä Lemony Snicket. Sarja kertoo kolmesta nerokkaasta sisaruksesta, joiden vanhemmat kuolivat traagisessa tulipalossa. Nyt he ovat orpoja, ja joutuvat pakenemaan asuinsijasta toiseen samalla kun pahankurinen kreivi Olaf yrittää vahitella heidän vanhempiensa mittavaa perintöä.
    Samannimisen sarjan neljäs ja viimeinen kausi julkaistiin Netflixiin vuonna 2019. Sarja onnistui hyvin saamaan kiinni kirjasarjan surullisista teemoista, värikkäistä hahmoista ja mysteerisestä kertojasta, Lemony Snicketistä. Sarja ei pelännyt olla juuri niin älytön ja onneton kuin oli tarpeen, ja jokaisella osallaan se toi esille kirjasarjan tunnelmaa.
    Siitä arvonimi!



 Paras tunnelman saavuttaja -elokuva: Rouva Peregrinen koti eriskummallisille lapsille 


Jos jokin sarja sai aikaan paremman Tim Burton fiiliksen kuin Surkeiden sattumusten sarja, se oli Tim Burtonin itsensä ohjaama adaptaatio Ransom Riggsin kirjasarjasta Rouva Peregrinen kummalliset lapset. Kirjasarja kertoo amerikkalaisesta 16-vuotiaasta Jacob Portmanista, jonka isoisä kuolee hirviön surmaamana. Löytääkseen rauhaa Jacob lähtee isänsä kanssa Walesiin, pienelle saarelle käymään orpokodissa jossa hänen isänsä asui sodan aikana. Hämmästyksekseen saarella Jacob saa huomata, että hänen isoisänsä kertomat tarinat eriskummalisista lapsista joita orpokodissa hänen kanssaan asuivat ovat totta. Siellä he nimittäin asuvat edelleen, saman ikäisinä, vaikka orpokoti on pommitettu alas sodan aikana ja suljettu jo aikoja sitten.
    Vaikka elokuva muutti edelleen jatkoa saavan kirjasarjan ensimmäisen kirjan kokonaiseksi juoneksi joka ei jatkoa kaipaa, se käytti tuttua creepyä Burton-tunnelmaa kertomaan tarinan sen ansaitsemalla tavalla. 



 Paras taikuuden visualisoija -sarja: Universumien tomu 


Philip Pullamanin Universumien tomu -kirajsarjasta on tehty jo useita adaptaatiota, nimittäin elokuva. Nyt puhun kuitenkin sarjasta, jonka toinen kausi julkaistiin vuonna 2020. Kirjasarja kertoo rinnakaisista fantasiamaailmoista, tytöstä nimeltään Lyra ja pojasta nimeltään Will. Maailmassa josta Lyra on kotoisin, jokaisella ihmisellä on daemoni: eläinkumppani joka kuvastaa ihmisen syvintä itseään. Eläimer osaavat puhua ja toimivat usein Samu Srikan tavoin omatuntona. Kirjasarjassa nähdään myös noitia, puhuvia jääkarhuja ja portaalitaikuutta, jonka sarja on upeasti herättänyt eloon.
    Eläinhahmot jättiläismäisistä jääkarhuista lähes jokaisen näytöllä näkyvän sivuhahmon daemoneihin on animoitu niin luonnollisesti, että kun ne alkavat puhumaan, on sitä vaikea edes kyseenalaistaa. Siis aivan kaikki näyttää täydelliseltä: portaalien taikuus, noitien lentäminen ja koko fantasiamaailma on visuaalisesti niin hyvin ajateltu, etten kestä!




 Paras taikuuden visualisoija -elokuva: Sormusten herra -trilogia 


Epäilen suuresti että tätä valintaa tarvitsee perustella kenellekkään.



 Paras suureen yleisöön vedonnut sarja: Varjo ja Riipus 

Varjo ja Riipus on vuonna 2021 ensimmäisen kautensa saanut fantasiasarja, joka perustuu itse asiassa kahteen Leigh Bardugon tunnetuimpaan kirjasarjaan: Varjo ja riipus-trilogiaan ja Korppien kehä-duologiaan (Six of Crows) jota ei ole täysin suomennettu. 
    Varjo ja Riipus trilgia kertoo Alina Starkovista, joka saa 17-vuotiaana tietää olevansa grisha, eli taikavoimat omaava ihminen. Hänet tempaistaan valtapeliin jossa manipuloiva Varjo (Darkling), lapsuuden ystävä Mal vetävät häntä eri suuntiin.
    Korppien kehä puolestaan kertoo kuudesta nuoresta rikollisesta. Kaz Brekker on julma rikollisnero joka johtaa ryhmää. Inez Ghafa on ketterä vakoilija ja Kazin kakkonen. Jesper Fahey on prameileva tarkka-ampuja, ja tämän värväämä Wylan Van Eck on kemisti ja hieman peloissaan olla mukana. Matthew Helvar on koulutettu sotilas joka roikkuu porukan mukana exänsä ja itsevarman grishan, Nina Zenikin läsnäolosta huolimatta.
    Ja jotenkin jotain taikuutta käyttämällä Netflix-sarja sai sovitettua nämä kaksi tarinaa koukuttavalla ja kiinnostavalla tavalla yhteen siitä huolimatta, että kirjat sijoittuvat eri aikoihin ja KAHTEEN ERI MAAHAN. Tästä aplodit.



 Paras suureen yleisöön vedonnut elokuva: Alita Battle Angel 

Alita: Battle Angel on tulevaisuuteen sijoittuva koskettava ja jännittävä tarina robottitytöstä Alitasta, jonka kyberteknikko Ido löytää kaatopaikalta. Herätessään Idon klinikalta Alita ei muista kuka on, ja Ido yrittää parhaansa suojella Alitaa tämän menneisyydeltä. 
    Alkujaan Alita oli yhdeksänosainen mangasarja nimeltään Gunnm, jonka Yukito Kishiro aloitti 90-luvulla. Mangan tarina on pitkä (ja erittäin mielenkiintoinen)  ja sen pohjalta tehtiin vuosien vaarella muunmuassa animesarja. Mutta kun Terminatorin, Titanicin ja Avatarin ohjaaja James Cameron tarttui projektiin, Alitan tarina pääsi manga- ja animeyleisöjen lisäksi myös elokuvien ystävien nähtäville.



 Paras tarinan henkiin herättänyt sarja: Heartstopper 

Heartstopper on sydäntälämmittävä hlbt+ tarina Kick Nelsonista ja Charlie Springistä, kahdesta britannialaisesta teinipojasta jotka kohtaavat koulussa, ystävystyvät ja alkavat seurustelemaan. Jos ollaan oikein tarkkoja Nick ja Charlie esiintyivät ensimmäisen kerran Alice Osemanin kirjassa Solitaire, joka kertoo Charlien isosiskosta Victoriasta. Mutta sarja pohjautuu spin-off nettisarjakuvaan Heartstopper, joka kertoo heidän ja heidän ystäviensä tarinan usean vuoden ajalta. Sarjan ensimmäinen kausi sai ensi-iltansa tänä vuonna (2022) ja fanit odottavat henkeään pidätellen kakkoskauden vahvistusta. 
    Sarja on iloisesta tunnelmasta lähtien lähes identtinen sarjakuvaan. Kaikkia päähahmojen näyttelijöitä (kuvassa vasemmalta oikealle: Kit Connor, Joe Locke) on kehuttu siitä, miten paljon he muistuttavat sarjakuvan hahmoja. Kaikeasta näkee ja tuntee sen, että sarjan käsikirjoitusta kirjoitettiin niin, että sarjakuva oli auki viereisellä välilehdellä. Tällaisia adaptaatioita saadaan aikaan, kun annetaan kirjailijoiden itseänsä kirjoittaa ne. :) 



 Paras tarinan henkiin herättänyt elokuva: Nälkäpeli -trilogia 

Nälkäpeli kertoo 16-vuotiaasta Katniss Everdeenistä, joka ilmoittautuu Nälkäpeliin pelastaakseen siskonsa samalta kohtalolta. Nälkäpeli on maan eliitille suunnattu televisio-ohjelma, kilpailu, jossa vain yksi kahdestakymmenestäneljästä osaanottajasta voi jäädä henkiin.
    Vuosien ja vuosien jälkeen, Nälkäpeli-elokuvat ovat yksi onnistunein adaptaatio 2010-luvun YA-buumissa julkaistuista kirjoista. Capitolin väriloisto, vyöhykkeiden kurjuus ja areenan rankat luonnonolot ovat vain muutama asia, jossa elokuvat osuvat naulan kantaan. 




Kommentit

Suositut tekstit